Målningar, Utbildande

Hemliga budskap – skrämmande eller en fin tanke?

Ovan citat kan var och en tolka hur man vill. Jag tänker att det finns en viss underton som inte bara handlar om konstnärens inre vision. Det finns alltid en inre vision och tanke kopplad till en målning. Kanske inte alltid från början men att något växer fram under processens gång. Det är dock inte alltid detta förmedlas till betraktaren av målningen och det är betraktaren själv som måste få bestämma vad en målning innebär just för dem själva.

Men ni ska veta att där under ytan kan det finnas ett budskap. Kanske en hemlighet eller en önskan var syfte aldrig var menat att avslöjas utan mer något att skänka vidare till köparen av en målning.

Känns det obehagligt?

De här med hemliga budskap är något som forskare eller konspiratörer har diskuterat i många år. En av de stora konstnärerna som det har diskuterats brett om är Leonardo Da Vinci och hans berömda Mona Lisa. Där menar forskare att det finns en del hemliga meddelanden i hennes ögon, så små att de är omöjliga att se med blotta ögat. De påstår att i Mona Lisas högra öga finns bokstäverna LV som de menar är Vincis sätt att göra anspråk på sin egna målning. Källa: SR

En annan målning som det diskuteras kring är Skriet av Edvard Munch. Högst upp i det högra hörnet finns en textrad som lyder “Kan bara ha målats av en galning”. Från början trodde man att det var vandalism men forskare vid Norska Nationalmuseet har genom analyser av Munch egna böcker och brev kommit fram till att det är ord skrivna av konstnären själv. Edvard Munch led av psykisk ohälsa största delen av hans liv, vilket också gör det hela trovärdigt. Källa: SVT

Det finns massor av hemliga budskap hos flera av de stora konstnärerna och det är fascinerande vad forskare anser att de kan betyda. En del konspiratoriskt och en del har mer forskning med olika analytiska redskap bakom sig.

Jag triggas lite av detta, tycker det är spännande och intressant så därför har jag i de senaste målningarna lämnat ett hemligt budskap. Syftet med budskapen är att jag vill ge målningen en själ. Det kan vara allt från att ge glädje, kraft, energi, uppmuntran eller kärlek. Det är budskap som kommer till mig för stunden och kanske egentligen inte har något med målningens motiv att göra. Huvudsakligen kunna sprida några väl valda ord, välförpackade så ingen annan kan ta dem ifrån målningen.

Haha.. kanske en dag när jag är den stora framlidna konstnären så sitter forskare med infraröda redskap och hittar inskripter under mina kända konstverk. Vem vet!

Hur känner ni för det? Känns det otäckt, som ett intrång i ens egna privata uppfattning om saker och ting eller är det en fin sak att skicka med?

Lämna gärna ett meddelande för jag vill vet hur ni tänker kring detta.

Kommentera