DIY, Inspiration, Tips, Utbildande

Att frakta en målning till annan stad

Jag har haft det fantastiska nöjet att sälja målningar till köpare som bor i städer utanför Västerås. En milstolpe nås när just det händer, när någon både utanför vänskapskretsen och utanför stan hittar en, gillar det man gör och faktiskt slår till på en målning. Wow vad den känslan är lika underbar varje gång det sker.

Men hur fraktas en målning på ett tryggt och bra sätt?

I många av de olika facebookgruppen jag följer, rörande konst och kreativt skapande, ställs just den fråga frekvent. Så därför tänkte jag förklara hur jag gör när jag fraktar en målning med ett postombud.

Steg 1

Förpacka din målning väl

Detta första steg är det viktigaste och något som du inte ska slarva med. Att mottagaren får en skadad vara orsakar bara merjobb för dig och så även för kunden. Postombudet måste kontaktas, reklamationer ska skrivas och i värsta fall vill kunden inte längre ha målningen för den är ju nu förstörd. Det blir en otroligt tråkig affären och även om du gör ditt bästa för att åtgärda problemet så gott det går så kan ditt personliga varumärke vara i fara. Du vill ha nöjda kunder och göra det bästa avslutet på en fin affär. Du vill att det positiva ryktet ska spridas vidare så att nya kunder vill känna sig säkra på att en vara de betalt för kommer fram säkert och HELT.

Så packa in målningen ordentligt.

Första lagret – silkespapper (mindre målningar)

De mindre målningarna börjar jag med att slå in i silkespapper. Tycker personligen att det är så sjukt trevligt att öppna ett paket med lite silkespapper runt, en känsla av lyx. Därför uppmanar jag dig att även du ger din kund en exklusiv upplevelse. Det visar på att du har lagt ned lite omsorg och att kunden är viktigt för dig.

Kanske även en liten klisterlapp eller hälsning kan lämnas. Ger det där lilla extra plusset.

Första lagret – soppsäck (större målningar)

Det första packningslagret på de större målningarna (< 50 x 70 cm) består av en soppsäck. Jag vet att det här tyvärr inte låter särskilt lyxigt som silkespapper, men det beror mest på att jag upplever det ganska fult eftersom det blir ett lappande med massa tejp då jag inte har så stora silkesark som täcker hela vägen runt. Däremot har jag medvetet valt soppsäckar som är ofärgade då jag upplever genomskinlig plast som estetiskt snyggare än svart eller blå som det också finns. Vill du ha en svart eller blå säck då tar du det 🙂

Även de kunder som köper en större målning vill jag ge något som gör att de upplever sig som exklusiva. Därför har jag valt att trycka upp mindre kort som jag skickar med, skriver en liten hälsning och några tacksamma ord. Denna sätter jag fast på första lagret. Detta är så klart inget måste för att kunna frakta en målning, det går minst lika bra utan.

Andra lagret – bubbelplast

Bubbelplast är ett utmärkt fyllnadsmaterial som skyddar mot stötar under leverans och även vid förvaring.

Bubbelplast har två sidor, en platt sida och en bubblig. Det är den bubbliga sida du ska lägga din målning mot, då kommer den skydda väl även om någon bubbla skulle gå sönder. Och det gör det garanterat för vem kan motstå att klämma och smälla lite? Inte jag iallafall, otroligt tillfredsställande.

Bubbelplasten blir lite haschig så att tejpa väl är att rekommendera.

Tredje lagret – wellpapp

Wellpapp består av flera lager papper, ett vågigt lager med pålimmat papp ovan båda sidorna. Kallas även möjligheternas material just för att det är så formbart och kan packas runt förmål som är lite ojämnt till formen.

Viktigt att se till att alla hörnen blir ordentligt täckta, så tänk på att slå in i två lager, åt två olika håll.

Tejpa väl för även wellpappen är haschig.

Fjärde och sista lagret – kartong

När du nu har slagit in din målning väl är det dags för det sista lagret som också blir det yttre omslaget i kartong. Jag har köpt flyttlådor men har även varit till butiker och frågat efter kartonger. Tex skobutiker får sina skor i kartoner i storlek med flyttlådor som de ändå slänger. Så min rekommendation är att fråga om du kan få några kartonger. De blir glada att slippa slänga och du blir glad för din gratisgåva. Win Win helt enkelt.

När du slår in i kartong så ska du fälla ihop lådan, den ska vara platt, och du ska skjuta in målningen i kartongen. Se till att tejpa väl över hål, tex flyttkartonger har hål på kortsidorna för att du ska kunna lyfta kartongen, och alla kanter. Jag kan rekommendera att investera i en tejphållare för packtejp, så mycket enklare och du har kontroll över tejpen. Den snor sig inte eller klibbar ihop sig utan du kan dra tejpen rakt över kartongen.

Det går åt en del tejp så se även till att ha någon rulle i reserv.

Steg 2

Köpa frakt

Nu är din målning inpacketerad och du är redo att beställa och köpa frakt. Först vill jag säga att det finns flera ombud för detta ändamål. Jag har valt Postnord och det har varit supersmidigt och enkelt.

Kolla in nedan video som visar hur enkelt det är att köpa frakt online

Du kan köpa frakten med swish eller kontokort, själv föredrar jag swish som jag tycker är det absolut enklaste köpalternativet.

Steg 3

Skriv ut fraktsedel och åk till närmsta ombud

När du är klar med köpet av frakten så får du kvitto och fraktsedel på din mail som du fyllt i under avsändaruppgifterna i beställningen. Fraktsedeln kan du skriva ut direkt om du har skrivare hemma och tejpa fast på kartongen på ditt paket. Saknar du skrivare så får du även en QR-kod som postombudet kan hjälpa dig att skriva ut fraktsedel med. Så himla enkelt.

Sen är det bara att lämna in på närmsta postombud och du får även en kvittens på inlämningen. Spara detta.

Steg 4

Följ upp din leverans

Följ gärna upp din leverans för att säkerställa att målningen har kommit fram ordentligt och att kunden är nöjd. Trygga din kontakter för framtiden.

Lycka till med dina leveranser!

Tyckte du detta var en informativt så lämna gärna en kommentar eller rekommendera inlägget till en vän.

Kommentera