Färg, Inspiration, Utbildande

Den blå färgen

Färgterapi och färgernas betydelse – del 8

OBS! texten nedan är inte vetenskapligt bevisad och färgterapi ska inte användas som en ersättning för medicinsk behandling. Mår du dåligt eller känner dig sjuk ska du alltid uppsöka läkare.

Den blå färgen hittar vi i halschakrat placerat vid halsgropen.

Blått förknippas med strupen och övre lungorna, armarna och skallbasen. Eftersom blått styr strupen är infektioner i detta område psykologiskt förbundna med att inte vilja “tala ut”. En stel nacke kan bli bättre genom att applicera något blått runt den. Besvär hos barn såsom öron, hals och röstproblem sägs bli bättre med blått. Kom ihåg att du alltid ska besöka läkare först för en sjukdomsbedömning. Färgen är speciellt användbar vid feber, som nämndes i del 2.

Färgen står för sanning, attityd och kommunikation. Sanningens ande och intelligens, huvudet och hjärtat talar direkt genom den blå strupen. Färgen ger vila, svalka och lugn. Också färgen för inspiration och fred. En utmärkt färg att använda i ett behandlingsrum där patienterna behöver en vilsam miljö för att återhämta sig. Att syssla med poesi, filosofi och skrivande är blå yrken. I auran står blått för rena religösa känslor, ädla tankar lojalitet och uppriktighet. Om blått överväger i auran tyder det på en konstnärlig, harmoniska natur och andlig insikt.

Blått förknippas också med sorg och depression vilket inte är en bra färg att välja när man känner sig nedstämd. Men kan lindra vid stress och sömnlöshet. Därför är det också vanligt att sovrum är blått inredda.

Vid brist av blått finns det svårigheter att stå i centrum, vågar inte prata eller uttrycka sin åsikter. Lite blyg och vill vara osynlig. Kreativiteten blir hämmad vid svårigheter att uttrycka sig, en rädsla för vad andra ska tycka och tänka när en uttrycker sin sanning. Vid brist av blått kan en blå glödlampa användas, ger svalka och lugnar. Även blå föda så som blåbär, ger lugn åt den som är uttröttad.

Vid överskott av blått pratas det väldigt mycket, pratar för att prata och lyssnar inte på andra. Är skickligt manipulativ, vet bäst och hävdar sig. Om detta uppstår så kan det vara en god ide att balansera med orange som är blåtts komplementfärg. .

Hur känner du inför den blå färgen? Är du tyst och timid eller pratar du mycket? Känner du ett lugn eller känner du dig nedstämd?

Färgterapi och färgernas betydelse – del 1: Vad är färg?

Färgterapi och färgernas betydelse- del 2: Färgterapi i historien

Färgterapi och färgernas betydelse – del 3: Aura, chakra och färgernas betydelse

Färgterapi och färgernas betydelse – del 4: Den röda färgen

Färgterapi och färgernas betydelse – del 5: Den orangea färgen

Färgterapi och färgernas betydelse – del 6: Den gula färgen

Färgterapi och färgernas betydelse – del 7: Den gröna färgen

Kommentera