Inspiration, Tips, Utbildande

Mina topp 3 favoritpenslar

Det finns konstnärer som använder sig av många olika penslar i en och samma målning. Själv kanske jag använder mig av 4-5 stycken. Eftersom min störst passion är att måla bakgrunder och att jag även använder mig av andra tekniker så blir det oftast att jag dras till stora penslar som täcker stor yta. Jag är inte känd för att måla små små detaljer och är heller inte särskilt bra på det och saknar dessutom tålamodet, så gillar när jag kan få ta ut mig i mitt målande. Det får gärna gå fort också så jag vill gärna jobba med penslar som tar plats och gör sitt jobb i raskt tempo.

Gillar du också att måla stort och med större detaljer?

Då kommer här tips på mina tre favoritpenslar.

1. Paddelpenseln

Paddelpenseln kommer från Amsterdam serie 602 och finns i vad jag vet tre olika storlekar (no 2, no 3 och no. 4). Det kanske även finns en no. 1,vilket känns logiskt, men hittar ingen, inte ens google kan ge mig något resultat kring det. Den jag har är no. 3 och är hela 7,5 cm bred. Ni må tro vad den är härlig att använda. Och no. 4 är 10,6 cm bred, nästan ett halleluja moment.

Jag brukar oftast starta min målning med paddelpenseln och har då haft ut färg på canvasen som jag sedan för runt med penseln. Penslen är gjord av syntethår och har väldigt många strån som är korta, tunna och mjuka vilket gör att man med lätt hand kan dra penseln utan att det blir några synliga penseldrag, om man nu inte vill ha synliga penseldrag så klart, då får man ta i lite mera bara. Det korta skaftet gör också att den blir väldigt bekväm att jobba med.

Kan även med fördel användas med målarmedium som fernissa eller Gesso för grundning. Penseln finns i det flesta välsorterade butikerna som säljer konstnärsmaterial. Länk finns längst ned på sidan.

2. Blendern

Blenderpenseln, tror även den kallas för mop brush, hittade jag hos Feliks Kaparchuk. En man från USA som är grym på att måla mjukt och har lärt mig att sudda ut linjer genom sin metod som liknar det du kan göra med olja, men i akryl istället. Vad jag menar med att sudda ut linjer är hur du kan få kulörer att smälta samman med varandra, där en inte riktigt kan se övergången. Med svepande lätta rörelse i cirkel så suddar du in färgen i varandra, blending. Vill du se mera så kan jag varmt rekommendera att kika in på Feliks instagram @colorbyfeliks, han har bra tutorials och visar tydligt hur han gör. Penseln är ganska tjock och i gethår, tyvärr fäller den lite mycket tycker jag och den blev ganska dyr i och med tullkostnaden som jag inte tänkte på när jag beställde den. Oavsett så är den otroligt mjuk och följsam och är en av mina favoriter.

Borsten påminner om en stor sminkborste. Det leder då över till att det finns budgetvarianter som jag ärligt talat tycker är minst lika bra. Dessa är i syntet, supermjuka och köpta på Dollarstore för bara några få slantar. Klart värt det. För att måla med blendingmetoden så kommer du behöva flera borstar så din budget avgör vart du köper dem.

3. Rund borste

Den runda borsten är från Winsor & Newton Galeria i storlek 12. Jag tycker om att använda den till kronblad, blad eller knoppar. Blir automatiskt rätt fin form på bladen genom att man först är lätt på handen och sedan trycker till lite. Snabbt och enkelt. Den är flexibel och tålig.

Min pensel är lite tilltuffsad efter mycket användning men tycker ändå att den hållit formen. Den är gjord av syntethår och perfekt för akrylmålning som oftast kräver lite tuffare tag.

Nedan hittar du länkar till olika webbutiker som säljer samma eller liknandepenslar som jag använder om du nu blev sugen på någon av mina favoritpenslar och vill testa själv. Ingen av nedan är i sponsrat eller betalt samarbeten utan enbart butiker jag själv brukar handla från. Självklart finns det fler butiken och lämna gärna en kommentar om du har någon särskild butik som är din favorit.

Plingon

Paddelpensel no. 3

Paddelpensel no. 4

Panduro

Paddelpensel no. 3

Penstore

Rund borste Winsor & Newton Galeria st 12

Blending Brush / Mop Brush

Skapa mera

Blending Brush / Mop Brush

Rund borste Winsor & Newton Galeria st 12

Kommentera