Site icon

Så här hittar du inspirationen

5 tips som hjälper dig kicka igång kreativiteten

Brukar du ha svårt att vet vad det är du ska skapa? Brukar du stirra lääääänge på en blank canvas utan någon som helst ide på vad du ska göra eller hur du ska börja? Du är inte alls ensam om det!

Att hitta inspiration till ditt skapande kan stundtals kännas som en svår uppgift, men misströsta inte för det det finns många sätt att få kreativiteten att flöda. Nedan listar jag 5 tips som funkar bra för mig och som jag hoppas och tror även kommer att fungera för dig.

  1. Börja med att se på miljön runt omkring dig. Ta en promenad och observera naturens skönhet. Många av mina skogspromenader har börjat med en liten tanke som får växa till en ide och sedan komma ner på en canvas. Jag fotar även mycket blommor och växter från min egna trädgård. Har du ingen egen trädgård så kanske du känner någon som har och som du kan fråga om du får komma och söka inspiration hos. Eller besök en stadsträdgård. Kan verkligen rekommendera Enköpings parker och gå en parkvandring. Runt midsommar så finns det dessutom massor av fina växter gratis i vår natur. Så ge dig ut och aktivt sök efter färg, form och mönster. Och du… glöm inte att fotografera det du ser, det är så lätt att tappa inspirationen när du sedan kommer hem. I telefonen eller kameran kan du alltid söka upp den igen.
1 / 10

2. Ta en tur till ditt lokala konstmuseum för att se andra konstnärers verk. Har du inget galleri eller museum i din stad eller där du bor så rekommenderar jag Instagram eller Pinterest. Pinterest kan verkligen få en att försvinna i både tid och rum. Viktigt dock! Du får ADRIG kopiera någon annans verk rakt av då du begår ett brott enligt Upphovsrättslagen men du FÅR hämta inspiration och göra målningen till din egen.

3. Sociala medier i alla ära men även TV-program, filmer, böcker, musik och tidningar är mina inspirationskällor. Det är sällan jag köper tidningar nu för tiden, men det händer och jag har sparat en del gamla tidningar som jag fortfarande gillar att bläddra i. Jag söker oftast efter färgkombinationer och former. Letar ibland även motiv.

4. Prova att experimentera med olika medier och konststilar för att se vad som tilltalar dig. Just nu är jag inne i att skapa bakgrunder med Fluid art, dvs genom att blanda färg och vatten och hälla blandningen på canvasen. Det är kladdigt men underbart roligt. Sen målar jag mina motiv ovanpå. Även bubblor är roligt. Vill du lära dig hur du gör bubblor så kan du läsa mer HÄR

3 / 6

5. Slutligen, glöm inte att ta pauser och rensa huvudet eftersom det kan hjälpa dig att få ett nytt perspektiv och komma på nya idéer.

Har du fler tips att bjuda på för att kicka igång kreativiteten, skriv gärna i kommentarerna och dela med dig så fler kan få sig en lite skjuts.

Exit mobile version