DIY

Skapa struktur med bubblor

Vill du få en annorlunda struktur i din målning så kommer här ett supertips som dessutom är megaenkelt. Genom att blanda diskmedel med färg och vatten och sedan blåsa bubblor med hjälp av ett sugrör kan du få en härlig struktur i din målning. Det kommer påminna om ett ormmönster eller kanske mönstret från en honungskaka.

Detta behöver du för att lyckas

  • Valfri akrylfärg
  • Vatten
  • Mugg att blanda färgblandningen i
  • Yes diskmedel
  • Sugrör

Det här med diskmedel är ett dilemma, det är endast Yes som fungerar tyvärr. Tror mig jag har testat och det finns inget annat diskmedel som ger så bra bubblor som Yes. I vanliga fall använder jag inte Yes diskmedel för disk i hushållet av den enkla anledningen att produkten inte längre är svanenmärkt och innehåller för höga halter av tensider. Därför är det också av stor vikt att inte hälla ut några restprodukter av blandningen i avloppet utan samla ihop muggarna och lämna in på närmaste återbruk.

Steg 1 – Blanda väl

När du har valt ut din färgkombination och tryckt ut en klick i din mugg så fyller du även på med med lite vatten. Blanda väl, se till att det inte finns några klumpar. Konsistensen ska vara ganska lös, ungefär som ovispad grädde.

Steg 2 – droppa i diskmedel

Nu är det dags att droppa i diskmedel i färgblandningen. Skulle tippa på lite mindre än 1/2 tsk diskmedel till 2 msk färgblandning. Här får man testa sig fram. Viktigt nu är att inte röra runt för mycket utan bara blanda ett par tre varv. Låt blandningen vila någon minut.

Steg 3 – Bubbla

Nu är det dags för den roligaste delen. Blås i sugröret och låt bubblorna växa fram. Att det låter så härligt är en bonus 😊 .

Steg 4 – Torkning

När du är nöjd täcker du bubblorna med plastfolie. En del bubblor kommer att spricka när plasten läggs på, vilket är helt normalt, men de flesta skyddas under plasten. Låt torka några timmar, gärna över natten, innan du drar bort plasten

När färgen torkat så pass mycket att du kan dra av plasten och se strukturen efter bubblorna, då är det dags att jobba in dessa i målningen. Om färgen inte har hunnit torka när du drar bort plasten, så som det visas i nedan film, så måste du låta färgen torka helt innan du kan måla över och blända in andra färger bland bubblorna. Om det inte är helt torrt så kommer målningen att bli lite löddrig medan du målar och det finns risk för krackelering. Det är i och för sig fint det också. Låt bubblorna torka utan plast nu.

När du väl har testat det här med bubblor så kommer du inte kunna låta blir att lägga till detta på varje målning.

Gå loss och gör det till din grej.

Lägg gärna en kommentar och berätta hur det går för er. Det vore superkul att höra.

Kommentera