DIY, Inspiration, Tips

Så här gör du din egen strukturpasta

Att göra sin egen strukturpasta är enklare än enkelt. Istället för att gå och köpa färdig strukturpasta och betala onödiga pengar för det så kan du göra den själv.

Vad är då strukturpasta? En strukturpasta är av tjockare konsistens och kan användas för att skapa 3D effekter i en målning. Strukturpastan kan appliceras på en grundad canvas eller uppe på akrylfärg, du kan använda en spatel, målarkniv eller dina fingrar. Du kan bygga mönster med schablonmallar eller bara bre på precis som du själv vill.

Det finns olika varianter av strukturpasta, grovkornig, finkornig eller slät. Jag brukar göra en strukturpasta som är mellan grov- och finkorning, detta beror på vad för typ av konsistens jag önskar.

Detta behöver du för att lyckas

  • Sand
  • Akrylfärg
  • En skål att blanda pastan i
  • ev. vatten.

När du väljer sand så är det bra att se till att den är så ren som möjligt. Väljer du att ta sand från en sandlåda, vilket absolut är fullt möjligt, så vill du inte få med sand från en låda där katter gärna går och kissar. Min rekommendation är att försöka skölja ur sanden först och sedan låta den torka. Jag hittade en sandsäck med sand som vi använt oss av till våra gångplattor, funkar utmärkt.

Steg 1

Ta fram en skål och blanda i sand och akrylfärg till lagom mycket mängd (Beror på storlek av canvas och hur mycket du tror du behöver). Konsistensten ska vara tjock men inte torr, den ska gå att bre ut utan att den smular sig och ramlar av. Tänk dig konsistensen av en tjock bea men kornig. Blir den för torr, dvs du har för mycket sand i så kan du fylla på med mer färg eller pyttelite vatten.

Steg 2

Bre ut pastan så som du vill ha den över canvasen. Kanske lite sporadiskt men samlat eller mer utsmetat. Låt torka, gärna över natten. Den ska kännas torr och hård innan du börjar måla.

KLART

Det blir verkligen inte enklare än så här och du får en målning som sticker ut (bokstavligt talat också😂), är härlig att ta på och ger ett härligt uttryck.

Gå loss och gör det till din grej.

Lägg gärna en kommentar och berätta hur det går för dig. Det vore superkul att höra.

Kommentera