Färg, Inspiration, Utbildande

Färgterapi och färgernas betydelse -del 1

I början på det här året deltog jag i en målarkurs som handlade om att lära känna sig själv lite djupare och då kopplat till färgerna. Det här var en kurs som påverkade mig ganska mycket, fick mig att tänka om och jag blev väldigt nyfiken och ville lära mig mera om vad för betydelse färger har för oss människor. Vad händer när jag blir medveten om färgerna runt mig, och hur påverkar en färg mitt sinne och min kropp? Kan en färg påverka mig så pass mycket att jag antingen kan må bra eller oturligt nog må dåligt.

Detta tänkte jag att du ska få veta mer om och har påbörjat en serie i flera delar. Det här är del 1 och vi börjar från början.

Vad är färg?

Innan jag börjar prata om färgterapi och färgernas betydelse tycker jag det är bra om du får lära dig vad färg faktiskt är.

Visste du tex att vitt ljus inte alls är vitt utan en blandning av regnbågens alla färger. Det är när vi ser alla färgerna tillsammans som vi uppfattar det som vitt. Eller egentligen består vitt ljus av olika våglängder och du och jag uppfattar ljus av olika våglängder som olika färger. Ett exempel är om du låter det vita solljuset brytas i ett prisma så delar ljuset upp sig i färgerna, beroende på deras olika våglängd.

I vår hall har vi ett insynsskydd för den smala fönsterdelen på vår ytterdörr. När kvällssolen ligger på fungerar skyddet som ett prisma så får vi regnbågens alla färger in i vår hall, det är så vackert.

Alla färger vi ser består av vitt ljus som antingen reflekteras eller absorberas på en yta. Tex om du skulle se nedan röda ros ute i din trädgård så innebär det att det vita ljuset som träffar ytan på rosen absorberar vissa av färgerna, de sugs upp, försvinner, och andra färger reflekteras och träffar dina ögon. Det röda du ser innebär att alla andra färgerna absorberas utom dem färgerna som du tolkar som röda.

Det är också just det du tolkar som rött som spelar roll. Den röda färgen du ser behöver inte innebära samma röda färg för mig.

I våra ögon har vi tappar och stavar. Tapparna har tre olika typer, färgreceptorer, och en del är känsliga för grönt, en del är känsliga för rött och en del är känsliga för blått. Beroende då på ljusets våglängd så stimuleras dessa receptorer och du ser rött, eller blått eller grönt. När ljus med olika våglängd träffar ögat samtidigt så blandas de här färgerna med varandra och du kan se andra färger än bara rött, blått och grönt (RGB)

När det kommer till målning så blandas tre grundfärger (rött, blått, gult) och när alla dessa blandas tillsammans så blir det brunt eller svart. Inom trycktekniken så använder man sig av Cyan (en grön/blå färg) Magenta (cerise) och gult och dessa tillsammans kan bilda alla andra färgerna i vårt färgspektra.

Nu vet du allt om vad färg är.

Färgterapi och färgernas betydelse – del 2: Färgterapi i historien

Färgterapi och färgernas betydelse – del 3: Aura, chakra och färgernas helande kraft

Källa:

1 kommentar på “Färgterapi och färgernas betydelse -del 1”

Kommentera